Mobillösningar i krigszon

Ett allt större problem är de så kallade ‘cyberattackerna’ som inkluderar både datorer, servrar och mobiler. Det är ett tekniskt krig som ofta pågår i större utsträckning än vad många tror, eftersom att det är klart svårare att upptäcka än traditionell krigsföring. Genom cyberkrigsföring kan man inte bara komma åt känsliga dokument, utan även slå ut delar av internet, elnät och ta kontroll över uppkopplad hårdvara.

Mobiler är hett villebråd

De flesta människor världen över har idag en eller flera mobiltelefoner, varav de flesta är smartphones med uppkoppling till internet. Dessa kan utnyttjas till en förövares fördel på precis samma sätt som datorer. Genom att ta kontroll över din telefon med internetabonnemang kan förövare till exempel få tag i dina kreditkort, position och email. En viktig del i att försvåra detta är att använda säkerhetsappar (kryptering), inte gå in på skumma länkar i mail och att ha ett säkert mobilabonnemang.

Kryptera din smartphone

hänglås och kryptering på mobil och dator.
Sätt lås på dina saker med kryptering

Som tidigare nämnt är det ett bra val att kryptera din mobil. På så sätt blir det svårt att komma åt både ditt abonnemang och känslig information. På en iPhone räcker det att sätta ett lösenord. Det finns inga andra bakdörrar att använda, vare sig för polisen eller någon annan. Eftersom att det blir allt längre tidsspärr varje gång man skriver fel lösenkod så kan man inte göra det hur många gånger som helst. Du kan dessutom ställa in automatisk radering om du skriver fel lösenord 10 gånger.

Har du en android som du vill kryptera finns det lite olika tillvägagångssätt. På Microsoft finns en guide som visar dig hur en typ av kryptering fungerar på din mobil. Det finns också mängder av andra krypteringssätt om du tar dig tiden att söka efter dem.

 

Det kan också vara en idé att se över dina andra uppkopplade prylar. Datorer och surfplattor är ofta nästa naturliga steg i krypteringsväg. Det behövs inget cyberkrig för att en kryptering ska komma till användning. Det räcker med att din mobil blir stulen på krogen eller att du råkar öppna en länk som leder till ett virusprogram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>